Maalämpö vihdoin päällä

Huhhuh, maalämmön asennus olikin hieman isompi projekti, kuin aluksi olisi voinut kuvitella.

Viimeinkin kuitenkin saimme taloon maalämpöpumpun päälle ja alakerran lattiaan lämmityksen, mutta ei se kyllä helpolla käynyt. Yläkerran vesikiertoinen lattialämmitys kytketään päälle sitten myöhemmin, kunhan se valmistuu.

Tässä seuraavaksi tiivistelmä tapahtuneista vaiheista.

Maalämpöpumpun asennus näytti aluksi sujuvan hyvin, mutta valitettavasti kohtasimme ensin pienen vesiepisodin tai ennemminkin vedettömyysepisodin. Kaupungin edustajalta tilattiin vesimittarin kytkentä, jotta maalämpöpumpulle saataisiin vesi, mutta homma ei sujunut ihan suunnitelmien mukaan, sillä putkesta ei tullutkaan vettä.

Tätä ongelmaa sitten muutama päivä selviteltiin ja lopulta seuraavalla viikolla tonttivesijohto uusittiin tontin rajalta talon sisälle. Alkuperäinen vesijohto oli taittunut mutkalle, jolloin putkesta tuli vain puoli ämpäriä vettä ja pihinää.

Kun vesijohto oli vaihdettu, odoteltiin joitain päiviä, että vesimittari tultaisiin asentamaan uudelleen.  Muutaman päivän jälkeen soittelin Tampereen Vedelle ja kävi ilmi, että ei heille ollut ilmoitettu mistään mittarin asennustarpeesta, vaikka toisaalta minulle niin aiemmin sanottiinkin. Onneksi heti seuraavana päivänä sitten tuli jo vesimittarin asentaja tontille.

Tämän jälkeen odoteltiin, että maalämpöpumpun asentajat pääsevät taas paikanpäälle ja urakka jatkui edelleen vahvassa vastatuulessa, sillä seuraavaksi huomattiin, että paisuntasäiliö vuosi ja sille piti hakea varaosa. Tässä vaiheessa olisi voinut ajatella, että no nyt vihdoin saadaan pumppu päälle, mutta ei parane nuolaista ennen kuin tipahtaa.

Seuraavaksi huomattiin, että sähköä ei tule pumpulle. Nopean sähkärin kanssa käydyn keskustelun jäkeen selvisi, että tämä onneksi johtui vain pääkytkimestä, jota kukaan ei ollut kääntänyt päälle teknisessä tilassa. No hyvä, vihdoin siis saadaan pumppu päälle, olisi hätäinen saattanut ajatella, mutta eipäs sittenkään.

Neljäs vai viides vai kuinka mones takapakki oli sitten, kun maalämmön asentaja oli taas paikalla ja  huomattiin, että pumpun kiertovesipumppu on rikki. Voiko tämä edes olla totta enää? Pumppu saatiin päälle sähkövastuksella eli vihdoin saatiin lattiaan lämpöä, mutta maalämpöä ei saatu vieläkään päälle.

Seuraavaksi sitten alettiin suunnitella kiertovesipumpun vaihtoa, mutta ilmenikin, että pumpussa ei olekaan vikaa vaan järjestelmässä oli vain paljon ilmaa ja kun ilmat saatiin ulos, niin maalämpö saatiin vihdoin päälle. Taisteluvoitto. Maalämmön asennuksessa kesti kaikkineen siis 5 viikkoa!Maalämpöpumppu teknisessä tilassa

Paisuntasäiliöt

Maalämmön putkia

Maalämpöpumpulta putket lattialämmityksen jakotukkiin

Vesijohdon uusintaa
Kommentit