Lämmitysmuodon valinta

Lämmitysmuodon valinnanhan teimme jo suunnittelun alkumetreillä, mutta ajattelin kirjoittaa siitä vielä oman osion tänne blogiin.

Meidän taloon on siis tulossa maalämpöpumppu, jonka tuottama lämpö johdetaan vesikiertoisen lattialämmityksen avulla huoneisiin. Lämpöpumpun avulla porakaivosta nostetaan myös kesällä talon viilennykseen kylmää, joka johdetaan huoneisiin IV-koneen kanavapatterin avulla. Myös tähän maaviileän johtamiseen asuntoon löytyy kaksi eri vaihtoehtoa, joko meidän valitsema tapa eli kanavapatteri tai sitten erillisen konvektorin avulla.

Pohdin lämmitysjärjestelmää valitessa erilaisten vaihtoehtojen välillä. Meillä oli periaatteessa neljä mahdollista vaihtoehtoa: kaukolämpö, maalämpö, sähkölämmitys ja UVLP/PILP lämpöpumppu+sähkö yhdistelmä.

Maalämmön puolesta meillä puhui muutama asia, jotka vaikuttivat sitten lopulliseen päätökseen. Ensinnäkin maalämpö on kertainvestointina iso, mutta asumiskulut vuositasolla ovat edullisemmat kuin muilla lämmitysmuodoilla. Toiseksi meidän tontti sijaitsee kallioisella alueella, joten kaivoa päästäneen poraamaan melkolailla suoraan kallioon. Kolmanneksi maalämpökaivosta saa samalla myös viilennyksen taloon ja neljänneksi maalämmön avulla saadaan talon E-luku niin pieneksi, että varmasti saamme kaupungin tarjoaman porkkanan riittävän matalaenergisen talon rakentamisesta.

Maaviileän suhteen kanavapatteri tuntui meille paremmalta vaihtoehdolta. Sen etuja on, että sen avulla viilennyksen saa suoraan niihin huoneisiin, mihin sitä eniten kuumalla ilmalla tarvitaan eli makuuhuoneisiin ja muihin oleskelutiloihin. Konvektorilla kylmä ilma puhallettaisiin vain muutamasta kohdasta asuintiloihin ja esimerkiksi yläkerrassa se viilentäisi varmasti aulan, mutta kuinka se viilentäisi makuuhuoneet? Konvektorin etu on taas, että sillä saa tehokkaamman viilennyksen, sillä kanavapatterin avulla ei saa laskettua huoneilmaa niin matalaksi kuin konvektorin avulla. Näistä vaihtoehdoista paremmalta vaihtoehdolta meille tuntui vedoton viilennys joka ei ole ehkä ihan niin tehokas, mutta tasaisesti kaikkialla. Katsotaan kuinka tämä viilennys sitten käytännössä toimii.

Motivan sivuilta pääsee mielenkiintoiseen laskuriin, jonka avulla voi tarkastella eri lämmitysmuotojen vaikutusta asumiskuluihin. Tässä meidän punnitsemien vaihtoehtojen vuosikulutukset kuvallisesti esitettynä (laskelmissa on huomioitu kaupungin antama tuki 4800€ = 5 vuoden vuokra vain 50%, kun talo riittävän energiatehokas. Ilman tukeakin maalämpö olisi ollut meille kokonaisedullisin ratkaisu, mutta erot olisivat olleet pienemmät muihin vaihtoehtoihin verrattuna) Kuvioista ilmenee, että noin 7 vuoden jälkeen maalämpöpumpulla kokonaiskustannukset leikkaavat muiden lämmitysmuotojen alle.


Kommentit